Komu z nas nie zdarzyło się kupić zbyt dużej ilości jedzenia, niech pierwszy rzuci kamieniem. Marnowanie żywności to jedna z największych bolączek współczesnego świata. Rozwiązanie tego problemu jest jednakże niezwykle proste i coraz bardziej popularne. Co to takiego? Pakowanie próżniowe! W praktyczny sposób przedłuż trwałość niewykorzystanego jedzenia i zaoszczędź swoje pieniądze już dziś.

Jak działają maszyny do pakowania próżniowego?

Maszyny do pakowania żywności to urządzenia pozwalające na wielokrotne wydłużenie terminu przydatności do spożycia rozmaitych produktów. Zapakowane w worki termokurczliwe jedzenie nadaje się do przechowywania w chłodnym miejscu przez naprawdę długi czas. Opakowania próżniowe działają na zasadzie zatrzymania rozwoju bakterii tlenowych odpowiadających za szkodliwe dla zdrowia procesy gnicia.

Szczególnie cenione wśród szefów kuchni są worki do sous-vide polegające na zamknięciu potrawy w hermetycznym opakowaniu oraz późniejszym poddaniu jej kąpieli wodnej o temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza.

Jakie są zalety korzystania z worków próżniowych?

Wśród najczęściej wymienianych atutów płynących z korzystania z worków hermetycznych wymienia się:

  • możliwość długotrwałego przedłużenia świeżości żywności,
  • ochrona przed wilgocią,
  • zapewnienie zachowania wartości odżywczych produktu,
  • duża oszczędność pieniędzy,
  • szeroki wachlarz produktów, które nadają się do pakowania próżniowego (od surowych składników do gotowych dań).

Pakowanie próżniowe, czyli dobry sposób na zabezpieczenie żywności

Co można pakować próżniowo?

Technika ta jest jedną z najbardziej uniwersalnych metod konserwacji żywności. Można stosować ją w przypadku większości produktów, kierując się oczywiście odpowiednim dla nich sposobem przechowywania. Najpopularniejsze są tradycyjne worki PA/PE nadające się do pakowania praktycznie każdego składnika lub dania. Dostępne w sklepie Empra, woreczki hermetyczne sprawdzą się idealnie podczas konserwacji między innymi takich produktów jak:

  • pieczywo,
  • makaron,
  • kawa i herbata,
  • owoce suszone,
  • mięso,
  • surowe warzywa.

Nie przykładaj się do szkodliwego zjawiska, jakim jest marnowanie żywności. Zaopatrz się w opakowania próżniowe i ciesz się świeżością produktów spożywczych przez wyjątkowo długi czas.

Give a Comment