Podobno świat dzieli się na kawoszy i herbaciarzy, chociaż wydawać się może, że do pierwszej z tych grup zalicza się zdecydowania większość. Wiele z nas nie wyobraża sobie poranka, lunchu czy deseru, bez aromatycznej filiżanki kawy. Dobra kawa ziarnista pozwoli nam delektować się doskonałym smakiem. Oprócz walorów smakowych, jakie właściwości wykazuje dla naszego organizmu aromatyczny napar? Jak właściwie powinna być przechowywana kawa w ziarnach? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Kawa ziarnista – poznaj jej dobroczynne właściwości
Kawa w ziarnach kojarzona jest przede wszystkich z dodaniem naszemu organizmowi energii. Tymczasem wyróżnić możemy wiele dodatkowych jej właściwości. Kawa ziarna wykazuje działanie:
- poprawiające potencję,
- antystresowe,
- zmniejszające ryzyko wystąpienia cukrzycy,
- zmniejszające ryzyko wystąpienia depresji i innych zaburzeń psychologicznych,
- poprawiające krążenie krwi,
- odchudzające,
- zapobiegające powstawaniu choroby Parkinsona,
- przeciwutleniające.
Jak widać, paleta korzystnych właściwości, jakie wywiera na nasze zdrowie kawa ziarnista, jest bardzo obszerna.
Za które właściwości zdrowotne najbardziej kochamy kawę ziarnistą?
Pomimo tego, że kawa ziarnista wykazuje szeroki zakres dobroczynnych właściwości, za kilka z nich uwielbiamy ją szczególne. Kobiety kochają pyszną kawę przede wszystkim za jej właściwości odchudzające. Wszystko dzięki kofeinie, ponieważ odgrywa ona bardzo istotną rolę w procesie przemiany materii. Kawa doceniana jest także za swoje właściwości przeciwutleniające. Nieprzetworzone ziarna kawy zawierają około tysiąca antyoksydantów, dzięki czemu jest ona lepszą propozycją niż zielona herbata czy kakao. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się piękną i jędrną cerą przez długi czas. Trzecią najbardziej docenianą właściwością zdrowotną jest poprawa krążenia, co niezwykle korzystnie wpływa na pracę serca oraz naczyń krwionośnych.
Nawet najlepsza kawa ziarnista wymaga odpowiedniego przechowywania
Kawa w ziarnach, by przez cały czas jej użytkowania cieszyła nas swoją doskonałą jakością oraz intensywnym aromatem po jej zaparzeniu, musi być właściwe przechowywana. By poznać najlepsze kawy w ziarnie, warto zapoznać się z ofertą na stronie internetowej https://beardedcoffee.pl/. Kawa w ziarnach powinna być zamknięta z ciemnych, szczelnych puszkach. Światło oraz ciepło, są dla smaku kawy szkodliwe, podobnie jak wilgoć. Co więcej, ziarna kawy bardzo szybko przejmują zapachy, w związku z czym złym pomysłem jest przechowywanie jej w lodówkach.
Warto także zadbać o szczelności puszek czy opakowania, w którym przechowujemy kawę. Jeśli zwietrzeje, nie odda nam idealnego aromatu po zaparzeniu. Zabronione jest także zamrażanie kawy. Podczas jej rozmrażania uwolni się duża ilość wody, którą ziarna kawy wchłoną, tracąc na swojej jakości. Kawa ziarnista powinna być więc przechowywana w ciemnym, suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Co więcej, należy zadbać także, by kawa znajdowała się z temperaturze pokojowej. Stworzenie takich warunków sprawi, że będziemy mogli cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem naszej kawy ziarnistej przez długi czas.